Ιστορία & Αποστολή

«Το Δελφικό Κέντρο είναι δυνατό να καταστεί θεσμός που θα εκφράζει τα ιδεώδη, τις πολιτιστικές αξίες, ακόμη και τους προβληματισμούς, της σύγχρονης Ευρώπης».

Κωνσταντίνος Καραμανλής

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με στόχο τη δημιουργία στους Δελφούς ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου.

Οι πρώτες σκέψεις και συζητήσεις ξεκινούν τη δεκαετία του ’50. Το 1957 υποβάλλεται από ομάδα Ελλήνων βουλευτών πρόταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για ίδρυση Πνευματικού Κέντρου στους Δελφούς, η οποία γίνεται αποδεκτή.

Το 1966, σε γήπεδο που παραχωρείται για τον σκοπό αυτό από τον Ε.Ο.Τ., αρχίζουν οι εργασίες για την κατασκευή συνεδριακού συγκροτήματος και ξενώνα σε σχέδια του αρχιτέκτονα και καθηγητή του Πολυτεχνείου Κώστα Κιτσίκη και του συνεργάτη του αρχιτέκτονα Αντώνη Λαμπάκι και ολοκληρώνονται το 1970. Το κόστος καλύπτεται από κρατικούς πόρους και με εφάπαξ οικονομική συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το 1977, με το Νόμο 645 ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, σκοπός του Ε.Π.Κε.Δ. είναι η «εξυπηρέτησις διεθνούς πολιτιστικού συμφέροντος» και «η ανάπτυξις των κοινών πολιτιστικών στοιχείων, τα οποία ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης» με «σύνταξιν μελετών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, την διοργάνωσιν συναντήσεων και πάσης φύσεως δραστηριοτήτων πολιτιστικού περιεχομένου…».

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το Ε.Π.Κε.Δ., κατά την πολυετή δραστηριότητά του στον χώρο του πολιτισμού έχει οργανώσει πληθώρα εκδηλώσεων, όπως ενδεικτικά:

  • Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών, η οποία εστιάζει στην διαχρονική και συγχρονική μελέτη της ευρωπαϊκής ιστορίας, του πολιτισμού και των τρόπων με τους οποίους η Ευρώπη σήμερα αντιδρά στις προκλήσεις τόσο της πολιτικής και οικονομικής όσο και της πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης.
  • Διεθνείς Συναντήσεις Αρχαίου Δράματος, οι οποίες περιλάμβαναν συμπόσια, θεατρικές παραστάσεις, θεατρικά εργαστήρια και παρουσιάσεις μεθόδων μεγάλων δημιουργών και σκηνοθετών του παγκόσμιου θεάτρου. 
  • Σεμινάρια Αρχαίων Ελληνικών, με στόχο την επιμόρφωση των κλασικών φιλολόγων-καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης των Ευρωπαϊκών χωρών στα Αρχαία Ελληνικά.
  • Πανελλήνιοι Αγώνες Επιχειρηματολογίας με συμμετέχοντες μαθητές Λυκείων και οργανωτές το Ε.Π.Κε.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας.
  • Εικαστικό Πρόγραμμα, αποτέλεσμα των ποικίλων δράσεων του οποίου υπήρξε η δημιουργία στους Δελφούς Πάρκου Γλυπτικής και μόνιμης Συλλογής Έργων Σύγχρονης Τέχνης.

Σήμερα, με οδηγό την καταστατική του αποστολή και την πλούσια παράδοσή του, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών θέτει ως προτεραιότητα τη διερεύνηση θεμάτων που έχουν άμεση σχέση με τις ραγδαίες εξελίξεις που βιώνει η ανθρωπότητα στους χώρους του πολιτισμού, της σκέψης, της πολιτικής και των επιστημών, και εμπλουτίζει τις δράσεις του με νέα πάγια προγράμματα, όπως:

  • Δελφικοί Διάλογοι, όπου επιφανείς στοχαστές και επιστήμονες παγκοσμίου εμβέλειας συζητούν φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας και προβλήματα τα οποία η ανθρωπότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον.
  • Πρόγραμμα Θεατρικής Παιδείας, στόχος του οποίου είναι να φέρει σε επαφή τη νεότερη γενιά  με τα σύγχρονα ρεύματα στο θέατρο και με την μέθοδο εργασίας μεγάλων δασκάλων του παγκόσμιου θεάτρου.
  • Ετήσιο υνέδριο για την Αρχαιότητα & τον Σύγχρονο Κόσμο, με στόχο  την προαγωγή ενός δημιουργικού διαλόγου της κλασικής αρχαιότητας και του σύγχρονου πολιτισμού.
  • Ετήσιο συνέδριο για τις προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτιστικής διπλωματίας.
  • Πρόγραμμα φιλοξενίας που απευθύνεται κυρίως σε καταξιωμένους αλλά και πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες (εικαστικούς, μουσικούς, κ.α.) και συγγραφείς και στοχαστές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα διαμένουν και θα δημιουργούν στο Κέντρο Δελφών.
  • Δελφικό Πολιτιστικό Δίκτυο, το οποίο θα προάγει πολιτιστικές διαδράσεις μεταξύ Ευρωπαϊκών αλλά και άλλων χωρών, με κέντρο τους Δελφούς.