1927
Α΄ Δελφικές Εορτές
Στις 9 Μαΐου 1927, ο Άγγελος και η Εύα Σικελιανού οργανώνουν στους Δελφούς τις Α΄ Δελφικές Εορτές.
Το αρχαίο ελληνικό δράμα αναβιώνει στο αρχαίο Θέατρο των Δελφών με τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου. Στο αρχαίο Στάδιο γίνεται η αναπαράσταση του αρχαίου Πυρρίχιου. Οργανώνονται αθλητικές και χορευτικές επιδείξεις, συναυλίες βυζαντινής μουσικής, έκθεση λαϊκής τέχνης κ.α. Η παράσταση του Προμηθέα Δεσμώτη θα επαναληφθεί στις Β’ Δελφικές Εορτές το 1930 μαζί με τις Ικέτιδες του Αισχύλου. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή της Εύας Σικελιανού με τις σημαντικότατες σκηνοθετικές προτάσεις και καινοτομίες της στα χορικά των αισχυλικών τραγωδιών, στη μουσική και την ενδυματολογία.
1934
Διεθνές Κέντρο Πνευματικής Συνεργασίας των Λαών
Στον απόηχο των Δελφικών Εορτών (1927 & 1930) ψηφίζεται από τη Βουλή και τη Γερουσία ο νόμος 6323 που προβλέπει την ίδρυση και οργάνωση στους Δελφούς Διεθνούς Κέντρου Πνευματικής Συνεργασίας των Λαών κατά μίμηση των “θησαυρών” των αρχαίων Ελληνικών πόλεων στους Δελφούς. Ο νόμος παρέμεινε ανενεργός.
1957
Πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Το Μάρτιο του 1957 η Ελληνική Κυβέρνηση καταθέτει σχέδιο στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου στους Δελφούς. Το Σεπτέμβριο του 1962 η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποδέχεται επί της αρχής την πρόταση.
1966
Τελετή θεμελίωσης κτιριακών εγκαταστάσεων Δελφών
Στις 28 Μαρτίου 1966 γίνεται η τελετή θεμελίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων διεθνούς ιδρύματος υπό την επωνυμία «Ευρωπαϊκόν Κέντρον των Δελφών». Η κατασκευή των κτιρίων, σε σχέδια του αρχιτέκτονα και καθηγητή του Πολυτεχνείου Κώστα Κιτσίκη και του αρχιτέκτονα Αντώνη Λαμπάκι, αποπερατώνεται το 1970.
1975
Αποδοχή της πρότασης της Ελληνικής Κυβέρνησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης
Η Ελληνική Κυβέρνηση επαναφέρει στο Συμβούλιο της Ευρώπης την παλαιά πρόταση για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Κέντρου στους Δελφούς. Την 1η Οκτωβρίου 1975 κατά την 27η τακτική σύνοδο (Σύσταση 763) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης το αίτημα γίνεται αποδεκτό.
1977
Ίδρυση Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
Στις 22 Ιουλίου 1977 η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει το Νόμο 645 «Περί Ιδρύσεως του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών». Πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου φορέα ορίζεται ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Ζέπος, πρώην Υπουργός Εσωτερικών και Παιδείας και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρώτος Διευθυντής του Κέντρου ορίζεται ο καθηγητής Παύλος Τζερμιάς, φιλόσοφος και ελληνιστής, με σημαντική ακαδημαϊκή δράση στο εξωτερικό. Εκτός από τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Georg Kahn-Ackermann, μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου ήταν επίσης ο Michael Freiherr Marshall von Bieberstein, διευθυντής του Ινστιτούτου Goethe στο Παρίσι, ο Pierre Pflimlin, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και δήμαρχος Στρασβούργου, και ο Olivier Reverdin, καθηγητής αρχαίων ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και μέλος του Καντονικού Συμβουλίου της Ελβετίας.
1983
Επίσκεψη της Indira Gandhi
Στις 23 Σεπτεμβρίου η πρωθυπουργός της Ινδίας Indira Gandhi συνοδευόμενη από την Sonia Gandhi επισκέπτεται το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και δίνει διάλεξη. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Gandhi στην Ελλάδα στις 22-24 Σεπτεμβρίου 1983.
1984
Εκσυγχρονισμός των υποδομών στους Δελφούς
Ομάδα αρχιτεκτόνων υπό την εποπτεία του καθηγητή Γιώργου Κανδύλη, αρχιτέκτονα-πολεοδόμου και νέου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, εκπονεί μελέτη για τη βελτίωση των υποδομών του Κέντρου Δελφών. Συντηρείται το κτίριο συνεδρίων, αποκαθίσταται στην αρχική του μορφή το σπίτι της Εύας και του Άγγελου Σικελιανού στους Δελφούς και σχεδιάζεται η κατασκευή σύγχρονου θεάτρου. Αγοράζεται στην Αθήνα διώροφο νεοκλασικό κτίριο στην Πλάκα για τη μεταστέγαση της Κεντρικής Υπηρεσίας.
1985
Πρώτη Συνάντηση Αρχαίου Δράματος
Από 4 έως 25 Ιουνίου 1985 οργανώνεται η Πρώτη Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος με πρωτοβουλία του διευθυντή του Κέντρου Δελφών Περικλή Νεάρχου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σκηνοθέτη Θεόδωρου Τερζόπουλου, ο οποίος σχεδιάζει και υλοποιεί ένα εξαιρετικά πρωτότυπο και πρωτοποριακό καλλιτεχνικό σκεπτικό. Οι Διεθνείς Συναντήσεις Αρχαίου Δράματος (1985-2009) ήταν η κατ’ εξοχήν εμβληματική εκδήλωση του Κέντρου Δελφών. Στόχος του προγράμματος υπήρξε η καταγραφή των διαφορετικών θεωρητικών απόψεων, θεατρικών μεθόδων και σχολών στην πρόσληψη του αρχαίου δράματος στη σύγχρονη εποχή καθώς και η παρουσίαση νέων πρωτοποριακών θεατρικών παραγωγών από διεθνείς σκηνοθέτες και ανθρώπους του παγκόσμιου θεάτρου.
1985
Τριμερής Μουσική Συνάντηση Δελφών
Από 15 έως 19 Σεπτεμβρίου οργανώνεται τριμερής μουσική και μουσικολογική συνάντηση με θέμα «Μουσικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις στη Μεσόγειο». Στο συμπόσιο συμμετέχουν διακεκριμένοι μουσικολόγοι και ερευνητές. Οι μουσικές συναυλίες περιλαμβάνουν θρησκευτική μουσική της Β. Αφρικής από Σούφηδες της Τυνησίας, μεσαιωνική και αναγεννησιακή μουσική της Μεσογείου από το συγκρότημα Loindana, ρεσιτάλ αναγεννησιακού λαούτου από τον Δημήτρη Ιωάννου, αραβο-ανδαλουσιανή μουσική με μουσικούς από το Μαρόκο, μουσική με σάζι από τον Talip Özkan, μουσική της Άνω Αιγύπτου από το μουσικό συγκρότημα του Νείλου και μεγάλες συναυλίες βυζαντινής και Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Ακολούθησαν άλλες δύο συναντήσεις το 1986 και το 1988. Την καλλιτεχνική και οργανωτική ευθύνη είχε ο ερευνητής παραδοσιακής μουσικής και εθνομουσικολόγος Νίκος Διονυσόπουλος.
1988
Εικαστικό Πρόγραμμα
Εγκαινιάζεται το Εικαστικό Πρόγραμμα των Δελφών με τη Διεθνή Συνάντηση «Ζωγραφική και Γλυπτική στο τέλος του 20ού αιώνα» και με επιμελήτριες την ιστορικό τέχνης και τεχνοκριτικό Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, την ιστορικό τέχνης και μουσειολόγο Κατερίνα Κοσκινά και την θεωρητικό και ιστορικό τέχνης Σάνια Παππά. Στα επόμενα χρόνια οργανώνονται συμπόσια, εκθέσεις, σεμινάρια καθώς και προγράμματα παραμονής και εργασίας καλλιτεχνών στους Δελφούς.
1988
Ευρωπαϊκό Έτος Κινηματογράφου και Τηλεόρασης
Οργανώνεται στις 25-27 Σεπτεμβρίου η Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έτους Κινηματογράφου και Τηλεόρασης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη FERA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκηνοθετών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης), την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της FERA και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Συζητείται, συντάσσεται και εγκρίνεται ο Ευρωπαϊκός Χάρτης για τον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση. Στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών παρουσιάζεται η Διακήρυξη των Δελφών από την Simone Veil, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Έτους Κινηματογράφου και Τηλεόρασης. Παρόντες οι ο C. Ripa di Meana, Επίτροπος Πολιτιστικών Υποθέσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και ο Ettore Scola, Πρόεδρος της FERA. Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Marcello Mastroianni..
1993
Νέα Πρόεδρος του Δ.Σ. η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
Με την από 22 Ιουλίου 1993 απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Ντόρας Μπακογιάννη ορίζεται Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών η Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.
1994
Πάρκο Γλυπτικής
Στις 21 Αυγούστου 1994 εγκαινιάζεται το Πάρκο Γλυπτικής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Παρουσιάζονται στο κοινό τα 11 πρώτα έργα τέχνης του Πάρκου που δημιουργήθηκαν in situ στους Δελφούς κατά τη διάρκεια διεθνούς συνάντησης Γλυπτικής με επιμελήτρια την θεωρητικό και ιστορικό τέχνης Σάνια Παππά.
1995
Μεταστέγαση Κεντρικής Υπηρεσίας στην Πλάκα
Στις 29 Μαρτίου 1995 ο Υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος εγκαινιάζει τα νέα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας του Κέντρου Δελφών σε ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Φρυνίχου 9 στην Πλάκα. Το κτίριο χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα (1890 περίπου). Αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις στο εσωτερικό του ώστε να λειτουργήσει ως κτίριο γραφείων.
1995
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Τον Ιούλιο του 1995 εγκαινιάζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Δελφών με τα Σεμινάρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Το 2001 προστίθενται οι Πανελλήνιοι Αγώνες Επιχειρηματολογίας.
1995
Θεατρική Ολυμπιάδα
Το Κέντρο Δελφών, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Θεατρικής Ολυμπιάδας, συμμετέχει ως βασικός εταίρος στην οργάνωση της Πρώτης Θεατρικής Ολυμπιάδας στην Ελλάδα με γενικό θέμα «Διασχίζοντας τη Χιλιετία». Τα ιδρυτικά μέλη της Επιτροπής (Nuria Espert, Heiner Müller, Tony Harrison, Yuri Lyubimov, Tadashi Suzuki, Robert Wilson και Θεόδωρος Τερζόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής) παρουσιάζουν στους Δελφούς, στο πλαίσιο της VIII Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, νέες θεατρικές παραγωγές, θεατρικά εργαστήρια και επιδείξεις μεθόδου εργασίας στη σκηνοθεσία του αρχαίου δράματος.
1996
Αρχαία Ύδραυλις Πρόγραμμα ανακατασκευής
Με πρωτοβουλία του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών καθηγητή Βασίλη Καρασμάνη και σε συνεργασία με τον καθηγητή Αρχαιολογίας Δημήτρη Παντερμαλή, ξεκινά ερευνητικό πρόγραμμα ανακατασκευής της αρχαίας Υδραύλεως, του πρώτου στην ιστορία πληκτροφόρου μουσικού οργάνου. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το Μάιο του 1999. Η πρώτη παρουσίαση του οργάνου έγινε στην Ιαπωνία το φθινόπωρο του 1999 κατά τους εορτασμούς της 100ής επετείου των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας. Ακολούθησαν πολλές παρουσιάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
1996
Διεθνής Συνάντηση Μουσικής
Με καλλιτεχνικό σύμβουλο το συνθέτη και μαέστρο Θόδωρο Αντωνίου οργανώνεται από 5 έως 15 Αυγούστου Διεθνής Συνάντηση Μουσικής. Στο Αρχαίο Στάδιο παρουσιάζεται, σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση, το έργο Βλέποντας του John Tavener. Συμμετέχουν με συναυλίες η Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας σε διεύθυνση Mikhael Pletnev, οι Virtuosi di Praga, το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής του Γιώργου Κωστάντζου και ο Στέφανος Κορκολής και η Festival Orchestra του Λονδίνου παρουσιάζει την όπερα Διδώ και Αινείας του H. Purcell σε διεύθυνση Ross Pople με τους Judy Slater και Simon Spencer.
Τρία χρόνια αργότερα (6-11 Ιουλίου 1999), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Κουρουπού η συνάντηση “Μύθος, Μουσική και Δράμα” συνδυάζει τη θεατρική με την μουσική τέχνη.
1997
70η Επέτειος Δελφικών Εορτών (1927-1997)
Με εκθέσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις και επιστημονικό συμπόσιο εορτάζεται η 70ή επέτειος των Πρώτων Δελφικών Εορτών στις 16 – 20 Ιουλίου. Εκδίδονται οι επιστολές της Εύας Palmer-Σικελιανού προς την Joan Vanderpool για το Αρχαίο Δράμα με επιμελητή τον καθηγητή John Anton και σύμβουλο έκδοσης τη φιλόλογο Κική Ακριτίδη, παρουσιάζονται στο κοινό δύο νέα γλυπτά από χαλκό του Χρήστου Καπράλου, η ανάγλυφη ολόσωμη φιγούρα του Άγγελου Σικελιανού και η Μελέτη Μνημείου Παραστάσεων Δελφικών Εορτών και δωρίζεται ο πίνακας του Περικλή Βυζάντιου “Ωκεανίδες”. Συντονιστής και οργανωτής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ήταν ο Νίκος Συνοδινός
1998
Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών της Shizuoka (Shizuoka Performing Arts Center)
Στις 10 Ιουνίου 1998 ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κυβερνήτης της Shizuoka Yoshinobu Ishikawa υπέγραψαν στην Αθήνα Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών της Shizuoka (Shizuoka Performing Arts Center) με αντικείμενο την καλλιτεχνική συνεργασία και τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο πολιτιστικών οργανισμών. Την επομένη της υπογραφής, 11 Ιουνίου 1998, Ιαπωνική Αντιπροσωπεία από την επαρχία της Shizuoka επισκέπτεται τους Δελφούς. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής το Κέντρο Δελφών συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας το 1999 με παρουσίαση της Υδραύλεως στην Ιαπωνία (Shizuoka και Τόκυο) και έκθεση φωτογραφίας με έργα της Nelly’s στη Shizuoka. Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών της Shizuoka (Shizuoka Performing Arts Center) λαμβάνει μέρος με την παράσταση Οιδίπους Τύραννος, σε σκηνοθεσία Tadashi Suzuki, και εργαστήρια στη Συνάντηση Αρχαίου Δράματος του 2000 και του 2004.
1998
Πρώτη Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ελλάδας
Στις 3-4 Οκτωβρίου πραγματοποιείται η πρώτη Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ελλάδας. Συμμετέχουν οι Πρωθυπουργοί και οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών.
2000
Έκθεση «Κορυφαίοι Δημιουργοί του 20ού αιώνα : Chryssa-Takis»
Από 17 Ιουνίου έως 18 Ιουλίου 2000 εκτίθενται στο Κέντρο Δελφών δεκαοκτώ μνημειακά έργα του Takis, τα σκηνικά του από την παράσταση Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη καθώς και η περίφημη σειρά των χάλκινων «Κυκλαδικών Βιβλίων» της Chryssa, έργα της από honeycomb και αλουμίνιο καθώς και τα έργα “Marilyn” και “Times Square”. Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου η ημερίδα «Τέχνη και Τεχνολογία στον 20ό αιώνα». Στο Κέντρο Δελφών παρέμειναν το “Αφιέρωμα στον Απόλλωνα” του Takis και η “Εφημερίδα” της Chryssa. Επιμέλεια-Οργάνωση: Τάκης Μαυρωτάς, θεωρητικός και κριτικός τέχνης
2000
Βραβεία Nobel στους Δελφούς
Στο συμπόσιο της Χ Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος (30 Ιουνίου-8 Ιουλίου) λαμβάνουν μέρος δύο βραβεία Nobel Λογοτεχνίας, o Wole Soyinka και ο Dario Fo. Ο πρώτος μιλάει για τη σχέση του πολιτισμού των Yoruba της Δυτικής Αφρικής με το αρχαίο ελληνικό δράμα, ο δεύτερος παρουσιάζει με τη Franka Rame διήμερο πρόγραμμα θεατρικών αυτοσχεδιασμών.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στην ΧΙΙ Συνάντηση Αρχαίου Δράματος (25 Ιουνίου-2 Ιουλίου 2004) ο Seamus Heaney, επίσης Nobel Λογοτεχνίας, διαβάζει αποσπάσματα από το έργο του Ταφή στην Θήβα» (Αντιγόνη του Σοφοκλή).
2001
Έτος Σωκράτη
Ένα μοναδικό πρόγραμμα καλλιτεχνικών και επιστημονικών εκδηλώσεων, αφιερωμένο στα 2400 χρόνια από το θάνατο του Σωκράτη (399 π.Χ.-2001 μ. Χ.) αναπτύσσεται από τις 13 έως τις 21 Ιουλίου στην Αθήνα και τους Δελφούς.
Περιλαμβάνει φιλοσοφικό συμπόσιο, διαγωνισμό φιλοσοφικού δοκιμίου, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στη Ρωμαϊκή Αγορά στην Αθήνα ο Νίκος Κούρκουλος διαβάζει αποσπάσματα από έργα του Πλάτωνα, ο Γιώργος Κουμεντάκης παρουσιάζει το νέο του έργο Ο Σωκράτης στην Αθήνα, παραγγελία του Κέντρου Δελφών, ο Yuri Lyubimov σκηνοθετεί τη Μύηση του Σωκράτη.
Στους Δελφούς ο Anatoli Vasiliev παρουσιάζει το Συμπόσιο του Πλάτωνα.
Η Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού σκηνοθετεί έντεκα δεκαπεντάλεπτες ταινίες με συζητήσεις καθηγητών αρχαίας φιλοσοφίας σε επιστημονική επιμέλεια του Διευθυντή του Κέντρου Δελφών καθηγητή Βασίλη Καρασμάνη καθώς και την ταινία-ντοκιμαντέρ Σωκράτης, Βίος και Πολιτεία σε κείμενα του καθηγητή Φάνη Κακριδή.
Οι εκδηλώσεις του Έτους Σωκράτη πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Επικράτειας Πολιτισμού- Α.Ε. Προβολής Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς
2003
Διεθνής Συνάντηση “Απόλλων”
Με διακριτικό την περίφημη χρυσελεφάντινη κεφαλή του Απόλλωνα του Μουσείου των Δελφών, το διεθνές συμπόσιο «Απολλώνια Ποιητική και Πολιτική», 4-11 Ιουλίου, συγκεντρώνει στους Δελφούς διακεκριμένους Ελληνιστές, κλασικούς φιλολόγους και ακαδημαϊκούς από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του κόσμου.
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζουν ο Ίων του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου από το Εθνικό Θέατρο, τα Ευριπίδη Αποσπάσματα (Scherben) του Hans Günter Heyme, παραγωγή των Théâtre National de Luxembourg και Ruhrfestpiele Recklinghausen Europäisches Festival, οι Επίγονοι του Θεόδωρου Τερζόπουλου, η Κασσάνδρα της Christa Wolf από την Ρούλα Πατεράκη. Ο Igor Zelensky χορεύει στο μπαλέτο Απόλλων Μουσηγέτης σε μουσική Igor Stravinsky, η Makvala Kasrashvili , ο Leonid Bomstein και η Marina Andreeva ερμηνεύουν το νεανικό έργο του W.A. Mozart Απόλλων και Υάκινθος.
Από 4 έως 30 Ιουλίου οργανώνεται η έκθεση «Η Κληρονομιά του Απόλλωνα» με πενήντα έργα δεκαέξι κορυφαίων καλλιτεχνών (Giorgio De Chirico-Salvador Dali-Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας- Νίκος Εγγονόπουλος-Γιάννης Τσαρούχης-Γιώργος Σικελιώτης-Takis- Arman, Fernando Botero-Chryssa-Δημήτρης Μυταράς-Αλέκος Φασιανός κ.α.) Επιμέλεια-οργάνωση: Τάκης Μαυρωτάς, θεωρητικός και κριτικός τέχνης
2005
Θέατρο Φρύνιχος
Στις 2 Ιουλίου 2005 εγκαινιάζεται, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, το θέατρο “Φρύνιχος”. Πρώτη παράσταση η Εκάβη του Ευριπίδη, παραγωγή του Royal Shakespeare Company,σε σκηνοθετική διασκευή και μετάφραση του Tony Harrison, με την Vanessa Redgrave στον ομώνυμο ρόλο.
2007
Εορτασμός 30ης επετείου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
Στις 22-23 Ιουλίου εορτάζεται η 30ή επέτειος από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών με έκθεση ντοκουμέντων και συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη.
Οργανώνεται ημερίδα με θέμα «The European Political Ideal: Cultural Origins and Future Prospects» προς τιμή του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, ιδρυτή του Κέντρου Δελφών.
Στις εκδηλώσεις παρίσταται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso και ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
2013
Έτος Καβάφη. 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη
Με δύο μεγάλα προγράμματα εορτάζεται στην Αθήνα και στους Δελφούς η επέτειος των 150 χρόνων από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη.
Με γενικό τίτλο «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» οργανώνονται στην Αθήνα από 19 Ιουνίου έως 15 Δεκεμβρίου 2013, συναυλίες, εικαστικά, θέατρο, προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης και επιστημονικές ημερίδες στο Μουσείο της Ακρόπολης, στον Εθνικό Κήπο, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο θέατρο ΑΤΤΙΣ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ίδρυμα Κακογιάννη. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Π.Ε.Π. Αττική- ΕΣΠΑ 2007-2013.
Στους Δελφούς από 4-31 Ιουλίου οργανώνονται το επιστημονικό συμπόσιο «Κ. Π. Καβάφης, Ελληνικός και Οικουμενικός», βραδιές ποίησης και μουσικής και προβάλλεται η ταινία «Βυζαντινός Καβάφης», παραγωγή του Κέντρου Δελφών, σε επιστημονική εποπτεία της Πρυτάνεως Ελένης Αρβελέρ .
2013
Ίδρυση Σωματείου Φίλων
Στις 25 Ιανουαρίου 2013 ιδρύεται ο «Σύλλογος Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών», με σκοπό την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Πρόεδρος του Συλλόγου εκλέγεται η Δήμητρα Κ. Φιλίππου. Πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου ήταν η οργάνωση τιμητικής βραδιάς, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την 1η Οκτωβρίου 2014, για την Πρύτανη Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Δελφών από το 1993.
2015
Ανακαίνιση Πάρκου Γλυπτικής- Απόκτηση 21 έργων του Mayo
Ανακαινίζεται και φωτίζεται το Πάρκο Γλυπτικής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Η δαπάνη αποκατάστασης των δεκαέξι συνολικά έργων καλύφθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και χορηγία του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» .
Η συλλογή έργων τέχνης του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών εμπλουτίζεται με 21 πίνακες του υπερρεαλιστή A. Mayo (Αντώνη Μαλλιαράκη) καθώς και αρκετά σχέδια του καλλιτέχνη, δωρεά της Lucilla Mussini-Bombieri.
Η Συλλογή Mayo παρουσιάστηκε στο κοινό από τις 10 Ιουλίου έως το τέλος του 2015. Την έκθεση επιμελήθηκε η Έφη Ανδρεάδη, κριτικός τέχνης, η οποία είχε και την γενική επιμέλεια της ανακαίνισης του Πάρκου Γλυπτικής.
2017
Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών
Με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Ροϊλού, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Harvard και μέλους (και Προέδρου από το 2022 κ.ε.) του ΔΣ του Κέντρου Δελφών και με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ξεκινά στις 19 Ιουνίου νέο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με γενικό τίτλο Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών. Στόχος της Δελφικής Ακαδημίας είναι η διαχρονική και συγχρονική μελέτη και διδασκαλία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ιστορίας και των τρόπων με τους οποίους η Ευρώπη καλείται να ανταποκριθεί στις πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.
Η διάρκεια των μαθημάτων είναι δύο εβδομάδες, με διαφορετική θεματολογία κάθε χρόνο και διδάσκοντες επιστήμονες διεθνούς κύρους με αποδέκτες μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες καθώς και μικρό αριθμό επιλεγμένων προπτυχιακών φοιτητών.
Η Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών επιβλέπεται από διεθνή επιστημονική επιτροπή.
2018
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ-Τιμητικό αφιέρωμα στον Θεόδωρο Τερζόπουλο
Από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου, με την υποστήριξη του Onassis Culture, οργανώνεται το αφιέρωμα Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ προς τιμήν του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Τερζόπουλου, παλαιού συνεργάτη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και εμπνευστή και καλλιτεχνικού διευθυντή των Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος.
Οι δράσεις περιλάμβαναν διεθνές συμπόσιο, φωτογραφική/εικαστική εγκατάσταση με θέμα «Ο Διαμελισμός του Διόνυσου» σε επιμέλεια της φωτογράφου Johannα Weber και του αρχιτέκτονα-εικαστικό Αλέξανδρου Κόκκινου, παρουσίαση της μεθόδου του Θεόδωρου Τερζόπουλου και ηχητική εγκατάσταση του συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Παναγιώτη Βελιανίτη.
Στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, 32 χρόνια μετά την θρυλική παράσταση των Βακχών του Ευριπίδη στο Αρχαίο Στάδιο, παρουσιάστηκαν οι Τρωάδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θ. Τερζόπουλου με την Δέσποινα Μπεμπεδέλη και ηθοποιούς από διχοτομημένες πόλεις (Λευκωσία, Μοστάρ, Ιερουσαλήμ). Η παράσταση πραγματοποιήθηκε χάρη στην ευγενική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας. Ο διεθνούς φήμης βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός έκλεισε το αφιέρωμα με την μουσική παράσταση Ο Οδοιπόρος και η Σκιά του.
2022
Αποχώρηση Ελένης Αρβελέρ από την προεδρεία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
Στις 4 Ιουλίου 2022 η Ελένη Αρβελέρ έβαλε τους τίτλους τέλους στην παραμονή της στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών ως Προέδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου ύστερα από 30 περίπου χρόνια.
2022
Έκδοση «Το Αρχαίο Δράμα στους Δελφούς»
Στις αρχές Αυγούστου εκδίδεται σε 1300 αντίτυπα ο ελληνικός τόμος του βιβλίου «Το αρχαίο δράμα στους Δελφούς» με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας . Η έκδοση αποτελεί συστηματική καταγραφή, τεκμηρίωση και παρουσίαση όλων των δράσεων των δεκατεσσάρων Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος κατά την περίοδο 1985-2009. Περιλαμβάνει πρωτότυπα άρθρα και δοκίμια κριτικών θεάτρου, ερευνητών και πανεπιστημιακών οι οποίοι έλαβαν μέρος στις συναντήσεις και, σε περισσότερο προσωπική γραφή, σημειώματα σκηνοθετών και καλλιτεχνών. Τα κείμενα συμπληρώνονται με εντός και εκτός κειμένου φωτογραφίες, καθώς και με αποσπάσματα από δημοσιεύματα στον Τύπο της εποχής. Σε χωριστή ενότητα στο τέλος του βιβλίου καταγράφονται ανά έτος όλες οι εκδηλώσεις. Το βιβλίο τυπώθηκε στις Εκδόσεις ΑΓΡΑ που είχαν την επιμέλεια του τόμου.