Δελφικοί Διάλογοι 2023
«Τεχνολογία και Δημοκρατία»

Το live θα ξεκινήσει Τετάρτη 21/06 στις 17:30

ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 2023

«Τεχνολογία και Δημοκρατία»

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Τετάρτη 21 Ιουνίου

Υπό την Αιγίδα
της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας
Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Διοργανωτής

Μέγας Χορηγός

Η Πρωτοβουλία

Οι Δελφοί αποτελούν ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα του αρχαίου ελληνικού στοχασμού, η αίγλη του οποίου παραμένει δυναμική και σήμερα. Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.), καταστατική αποστολή του οποίου είναι η δημιουργία στους Δελφούς ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου, αποτελεί το κατεξοχήν πολιτιστικό ίδρυμα στην Ελλάδα όπου η σημασία της ανθρωπιστικής σκέψης μπορεί και πρέπει να διερευνάται σε σταθερή βάση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ε.Π.Κε.Δ. εγκαινιάζει το 2023 τους Δελφικούς Διαλόγους, με στόχο την ενίσχυση της παγκόσμιας εξωστρέφειας και πολιτιστικής επιδραστικότητας του Κέντρου. Επιφανείς στοχαστές και επιστήμονες παγκοσμίου εμβέλειας θα συναντηθούν στους Δελφούς για να συζητήσουν φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας και προβλήματα, τα οποία η ανθρωπότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον.

Δελφικοί Διάλογοι 2023

Οι Πρώτοι Δελφικοί Διάλογοι τελούν υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα πραγματοποιηθούν στους Δελφούς την Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023, χάρη στην γενναιοδωρία της Eurolife FFH.

Εστιάζονται στο πολύ επίκαιρο ζήτημα της Τεχνολογίας και των τρόπων με τους οποίους αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει ή και να υπονομεύσει την λειτουργία της Δημοκρατίας, όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Οι ομιλητές θα διερευνήσουν ερωτήματα θεμελιώδους σημασίας, όπως:

  • Ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιες οι προκλήσεις που η καλπάζουσα τεχνολογική εξέλιξη συνεπάγεται για τις δημοκρατίες, την συμμετοχικότητα των πολιτών, αλλά και την ίδια την ουσία του ανθρώπου;
  • Πώς η υποκατάσταση θεμελιωδών ανθρώπινων λειτουργιών από τεχνολογικές εφαρμογές (βλ. την πρόσφατη εφεύρεση του ChatGPT) επιταχύνει την διαδικασία μετάβασης στην μετα-ανθρώπινη εποχή;
  • Τι συνεπάγεται αυτό για τον πολιτισμό, την ανθρώπινη σκέψη, την εκπαίδευση, την πολιτική πράξη και την σχέση των ανθρώπων με την οργανωμένη πολιτεία;
  • Πώς όλες αυτές οι καινοφανείς καταστάσεις επαναπροσδιορίζουν την αξία της κληρονομιάς του λεγόμενου ανθρωπισμού, εξέχουσα θέση στην οποία έχει βεβαίως η κλασική ελληνική αρχαιότητα;

Οι ομιλίες θα είναι διάρκειας 25 λεπτών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των ομιλητών (με τη μορφή Στρογγυλής Τράπεζας), στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος του Ε.Π.Κε.Δ., καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός.

Τους Δελφικούς Διαλόγους θα παρακολουθήσουν επιλεγμένοι αριστούχοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σημαντικές εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, της έρευνας και της παιδείας.

Οι Διάλογοι θα μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο, ενώ τα πρακτικά τους θα δημοσιευτούν σε ειδική έκδοση.

Γλώσσα εργασίας αγγλική, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Ζωντανή Αναμετάδοση

Ιστοσελίδα: eccd.gr/democracy-and-technology

Facebook: fb.com/europeanculturalcentredelphi

Πρόγραμμα

17.30 – 17.45 | Χαιρετισμοί – Εισαγωγικές ομιλίες

Παναγιώτης Ροϊλός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Harvard, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH.

17.45-19.00 | Πρώτη συνεδρία

Étienne Balibar, Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre και Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας
Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Pierre Lévy, Πανεπιστήμιο της Οττάβα 
Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρέμβαση: Alvin Wang Graylin, Global VP of Corporate Development  HTC

19.00-19.15

Διάλειμμα

19.15-20.15 | Δεύτερη συνεδρία

Philip N. Howard, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης 
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Jeffrey Schnapp, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  GPT 

20.30-21.30

Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας

Ομιλητές 2023

Étienne Balibar, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre  και Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Η Ψηφιακή Καταστροφή ως Ανθρωπολογικό και Πολιτικό Πρόβλημα.

Από τους γνωστότερους πολιτικούς στοχαστές του καιρού μας. Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Θεωρείται ένας από τους σύγχρονους εκφραστές της αριστερής σκέψης.

Alvin Wang Graylin, Παγκόσμιος Αντιπρόεδρος Εταιρικής Ανάπτυξης της HTC

Η Επερχόμενη Επανάσταση του Metaverse

Πρόεδρος της HTC στην Κίνα, όπως και Παγκόσμιος Αντιπρόεδρος Εταιρικής Ανάπτυξης της HTC. Υπό την ηγεσία του, η HTC έχει ψηφιστεί ως η κορυφαία εταιρεία εικονικής πραγματικότητας στην Κίνα στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Βιομηχανίας VR (WCVRI) και ο ίδιος έχει αναγνωριστεί από εμπειρογνώμονες του κλάδου ως το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα XR στην Κίνα τα τελευταία 5 χρόνια. 

Ο Graylin γεννήθηκε στην Κίνα κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, σπούδασε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επανάστασης των υπολογιστών, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της επανάστασης του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων και τώρα αναγνωρίζεται ως κορυφαίος παγκόσμιος ηγέτης σκέψης για την επερχόμενη επανάσταση του Metaverse.

Philip N. Howard, κοινωνικός επιστήμων με εξειδίκευση στην τεχνολογία, τη δημόσια πολιτική και τις διεθνείς υποθέσεις. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Διευθυντής του Προγράμματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την Δημοκρατία και την Τεχνολογία.

Επιστημονική Συνεργασία και Χρηστή Διακυβέρνηση.

Κοινωνικός επιστήμονας με εξειδίκευση στην τεχνολογία, τη δημόσια πολιτική και τις διεθνείς υποθέσεις. Είναι Διευθυντής του Προγράμματος για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και καθηγητής στο Balliol College της Οξφόρδης. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς για την τεχνολογία και την παγκόσμια οικολογία της πληροφορίας, σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, όπως η μηχανική, η επιστήμη της πληροφορίας, η κοινωνιολογία, το δίκαιο και η δημόσια πολιτική.  Έχει βραβευθεί από το National Democratic Institute και το περιοδικό Foreign Policy τον ονόμασε “Παγκόσμιο Στοχαστή” για την πρωτοπορία του στην κοινωνική επιστήμη του παγκόσμιου περιβάλλοντος πληροφόρησης.

Pierre Lévy, φιλόσοφος, θεωρητικός του πολιτισμού και μελετητής των μέσων ενημέρωσης. Μέλος της Royal Society του Καναδά.

Ο Ψηφιακός Δημόσιος Χώρος.

Φιλόσοφος, μελετητής των μέσων ενημέρωσης με εξειδίκευση στην κατανόηση των πολιτισμικών και γνωστικών επιπτώσεων της ψηφιακής τεχνολογίας και του φαινομένου της ανθρώπινης συλλογικής νοημοσύνης. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 12 γλώσσες και διδάσκονται σε πολλά πανεπιστήμια παγκοσμίως. Είναι ο εμπνευστής του Information Economy MetaLanguage (IEML).

Jeffrey Schnapp, Πρόεδρος, Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Καθηγητής στις Ρομανικές Γλώσσες και Γραμματολογίες και Συγκριτικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Harvard, Συν-διευθυντής του Κέντρου Berkman για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία.

Δημοκρατία GPT 

Πρόεδρος, Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Καθηγητής στις Ρομανικές Γλώσσες και Γραμματολογίες και Συγκριτικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Harvard, Συν-διευθυντής του Κέντρου Berkman για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: σχεδιασμό της γνώσης- ιστορία και θεωρία των μέσων ενημέρωσης- ιστορία του βιβλίου- το μέλλον των αρχείων, μουσείων και βιβλιοθηκών, ρομαντικές λογοτεχνίες του 12ου-14ου αιώνα- φουτουρισμός και πρωτοπορίες- αρχιτεκτονική και βιομηχανικός σχεδιασμός του 20ού αιώνα- οι δεκαετίες του φασισμού στην Ιταλία- ριζοσπαστικές παιδαγωγικές μεθόδους  από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα-  κ.α. 

Το έργο του Schnapp στους τομείς των μέσων, του σχεδιασμού γνώσης, των ψηφιακών τεχνών και ανθρωπιστικών επιστημών περιλαμβάνει συνεργασίες με την Triennale di Milano, το Cantor Center for the Visual Arts, το Wolfsonian-FIU, το Museo Madre e Fondazione Donnaregina (Νάπολη) και το Canadian Center for Architecture.

Για να παρακολουθήσετε δια ζώσης την εκδήλωση στους Δελφούς, παρακαλούμε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας σε αυτό το email: [email protected]

Για να παρακολουθήσετε την ζωντανή αναμετάδοση, κάντε εγγραφή στην παρακάτω φόρμα.

Δήλωση Συμμετοχής

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Εγγραφή