2η Συνάντηση Νέων Δημιουργών

Από

07/07/2008

έως

12/07/2008

Διεθνή Συμπόσια

Η 2η Συνάντηση Νέων Δημιουργών με θέμα Πολιτισμός και Περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε από 7 έως 12 Ιουλίου 2008, περιλάμβανε βιωματικά εργαστήρια και θεωρητικά σεμινάρια για νέους δημιουργούς και σπουδαστές. Οργανώθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεολαίας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. ‘Νέα Γενιά σε Δράση’, και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλου.

Το πρόγραμμα του 2008 επικεντρώθηκε κυρίως σε εργαστήρια και σεμινάρια καθώς και σε καλλιτεχνικές δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Έλαβαν μέρος 58 νέοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί καθώς και σπουδαστές και απόφοιτοι Δραματικών Σχολών και φοιτητές Θεατρικών Τμημάτων ΑΕΙ, 17 νέοι καλλιτέχνες και ηθοποιοί από το Κέντρο Θεατρικών Πρακτικών Gardzienice της Πολωνίας, 24 καλλιτέχνες από τον ευρύτερο χώρο των παραστατικών τεχνών (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, εικαστικοί, χορογράφοι κλπ) και 24 θεωρητικοί θεάτρου και παραστατικών τεχνών, πανεπιστημιακοί καθηγητές, θεατρολόγοι κλπ.

Πρόγραμμα εργαστηρίων: 

Στοιχεία σκηνοθεσίας και υποκριτικής. Δίδαξε ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός.  

Hidden Territories. Δίδαξε ο σκηνοθέτης Wlodzimierz Staniewski και ηθοποιοί από το Κέντρο Θεατρικών Πρακτικών Gardzienice-Πολωνία.

Πόλεμος των τοπίων. Δίδαξαν οι Joseph Szeiler, σκηνοθέτης, Hans-Thies Lehmann, Καθηγητής Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φραγκφούρτης και Ελένη Βαροπούλου, θεατρολόγος-κριτικός θεάτρου.

Ηθοποιός και ποιητικό κείμενο. Δίδαξαν οι Lee Breuer, σκηνοθέτης και Έρση Πήττα, σκηνοθέτης-χορογράφος.

Δρώμενα και θεατρικές παραστάσεις:

Δρώμενο σε φυσικό χώρο σε διδασκαλία του Wlodzimierz Staniewski και του Κέντρου Θεατρικών Πρακτικών Gardzienice που περιείχε πεζοπορία διάρκειας 9 ωρών στο αρχαίο μονοπάτι από Δελφούς στο Κωρύκειο Άντρο με εργαστήρια κατά τη διαδρομή και θεατρική παρουσίαση αποσπασμάτων από τα έργα Μεταμορφώσεις του Λ. Απουληίου και Ιφιγένεια στην Αυλίδα του Ευριπίδη στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στην Παλαιοπαναγιά (Παρνασσός).

Θεατρικό δρώμενο Τράφοι σε κείμενο της Θάλειας Αργυρίου, βασισμένο στην Ορέστεια του Αισχύλου, σε διδασκαλία-σκηνοθεσία του Lee Breuer και χορογραφία της Έρσης Πήττα.

Ευριπίδη Ιφιγένεια στην Αυλίδα

Θεατρική παράσταση στο  Θέατρο ‘Φρύνιχος’ από το Κέντρο Θεατρικών Πρακτικών Gardzienice σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Wlodzimierz Staniewski. Στον Χορό συμμετείχαν 15 Έλληνες νέοι καλλιτέχνες, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα των εργαστηρίων.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας Θεατρική Παιδεία: θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις, σε επιστημονική επιμέλεια και εποπτεία του Δημήτρη Τσατσούλη, Αναπλ. Καθηγητή Σημειωτικής του Θεάτρου, Τ.Θ.Σ. Πανεπιστημίου Πατρών. Συμμετείχαν διακεκριμένοι μελετητές και καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και οι νέοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στα βιωματικά εργαστήρια.