Διεθνής Συνάντηση “Έτος Περικλέους-Έτος Δημοκρατίας”

Από

01/07/2005

έως

23/07/2005

Διεθνή Συμπόσια

Οι εκδηλώσεις του Έτους Περικλέους διήρκεσαν 22 ημέρες και περιλάμβαναν διεθνές συμπόσιο, την εικαστική έκθεση Κίονες και Πεσσοί καθώς και θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες στο νέο υπαίθριο θέατρο ‘Φρύνιχος’ του Κέντρου Δελφών που λειτούργησε για πρώτη φορά στις 2 Ιουλίου 2005.

Κεντρική θεματική στο διεθνές συμπόσιο Δημοκρατία-Αρχαίο Δράμα-Σύγχρονη Τραγωδία (2-5 Ιουλίου), ήταν η έννοια και η πραγματικότητα της Δημοκρατίας από την κλασική Ελλάδα και τη Ρώμη, στην Αναγέννηση και στη Γαλλική και την Αμερικανική Επανάσταση καθώς και οι μεταλλάξεις και εκφάνσεις της έννοιας της Δημοκρατίας στον 20ο και 21ο αιώνα. Έλαβαν μέρος προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού και του θεάματος, ιστορικοί, φιλόσοφοι, πολιτικοί επιστήμονες, διεθνολόγοι, δημοσιογράφοι, συγγραφείς. Στο πλαίσιο του συμποσίου οργανώθηκε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα Γυναίκα και Δημοκρατία.

Η Διεθνής συνάντηση Έτος Περικλέους-Έτος Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού και Υπουργού Πολιτισμού κ.Κώστα Καραμανλή.

Οργανωτική επιτροπή 

Ελένη Γλύκατζη-Ahrweiler, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρύτανις, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης

Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σαράντος Καργάκος, Ιστορικός-Συγγραφέας

Λίλα Μαραγκού, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Νικόλαος Μουτσόπουλος, Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μέγας χορηγός 

ΟΠΑΠ Α.Ε.

Χορηγοί

Pfizer Hellas

CocaCola Τρία Έψιλον

Uni-Farma

Κτήμα Χατζημιχάλη

Xορηγός επικοινωνίας

MEGA