Έκθεση φωτογραφίας του Robert A. McCabe «Η Ελλάδα μετά τον Πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας»

Από

10/06/2023

έως

15/10/2023

Εικαστικό Πρόγραμμα & Εκθέσεις

Δωδεκάνησα – Ένα νεαρό αγόρι στην πλώρη ενός καϊκιού.  Robert A. McCabe, 1954.

Έκθεση φωτογραφίας του Robert A. McCabe

«Η Ελλάδα μετά τον Πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας»

στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Διάρκεια Έκθεσης: 10 Ιουνίου – 15 Οκτωβρίου 2023

H επίσκεψη στην έκθεση είναι δωρεάν

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή : 09.00-14.30

Σάββατο/Κυριακή : 10.00-14.00

Λίγα λόγια από τον Robert A. McCabe:

«H πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1954. Δέκα χρόνια είχαν περάσει από την αποχώρηση των Γερμανών και πέντε χρόνια από το τέλος του Εμφυλίου. Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια.

….Δεν είχα την παραμικρή ιδέα για το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα προόδευε και θα μεταμορφωνόταν. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που μπόρεσα να βοηθήσω στην καταγραφή και την τεκμηρίωση αυτής της εξαιρετικά σημαντικής περιόδου της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.

…..Οι περισσότερες από τις περίπου εξήντα έξι φωτογραφίες που θα δείτε δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στο κοινό και απεικονίζουν πράγματα που μόνο άτομα από παλαιότερες γενιές θα θυμούνται ότι κάποτε υπήρχαν.»

Λίγα λόγια από τον Πρόεδρο του Ε.Π.Κε.Δ, καθηγητή Παναγιώτη Ροΐλό:

«Πολλές από τις σαγηνευτικές φωτογραφίες του Robert McCabe (που τραβήχτηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960) επιτρέπουν ματιές σε στιγμιότυπα μιας διαλεκτικής μεταξύ διαφορετικών στιγμών της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, όπως διατηρήθηκαν στην μεταπολεμική Ελλάδα».

Λίγα λόγια από τη δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου:

«Η ασπρόμαυρη εικόνα του Robert McCabe με τον εργάτη να δουλεύει εντατικά στους χώρους του Ηρωδείου που προοριζόταν να γίνει κέντρο του Φεστιβάλ φέρνει μπροστά στα μάτια μας ολοζώντανα τα χρόνια αυτού του “ανοίγματος”, αυτού του μεταβατικού χρονικού σημείου μεταξύ μιας εποχής τρομακτικών δεινών που έδυε και μιας νέας, ελπιδοφόρας ανασυγκρότησης που ανέτελλε».

Κάντε Κράτηση για τα εγκαίνια της έκθεσης

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Εγγραφή