ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΚΑΣΟ – αφήγηση παραμυθιού από την Κάρμεν Ρουγγέρη & την Χριστίνα Κουλουμπή

Από

26/05/2024

έως

26/05/2024

Εικαστικό Πρόγραμμα & Εκθέσεις

Μια εκδήλωση για τους μικρούς φίλους της τέχνης και της δημιουργίας!

Κυριακή 26 Μαΐου

11:30

Αμφιθέατρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Για εμάς στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, η έκθεση Picasso (οφείλει να) έχει, πέρα από την καλλιτεχνική της αξία, και σημαντική εκπαιδευτική διάσταση. Σκοπός μας είναι να δώσουμε μια ευκαιρία στους μικρούς φίλους της τέχνης να έρθουν σε επαφή με το έργο του πολύπλευρου αυτού δημιουργού. Άλλωστε, όπως έλεγε ο ίδιος ο Πικάσο: «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας».

Για αυτόν τον λόγο, την Κυριακή 26 Μαΐου, στις 11:30, η σπουδαία ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Κάρμεν Ρουγγέρη, μαζί με την Χριστίνα Κουλουμπή, ηθοποιό, σκηνογράφο, ενδυματολόγο, αφηγούνται το συναρπαστικό παραμύθι του Florian Rodari, ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΚΑΣΟ, εμπνευσμένο από τη ζωή του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ (συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης στην έκθεση)

  • 5 € για παιδιά (έως 12 ετών),
  • 10 € για ενήλικες
  • Δωρεάν για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Μια Κυριακή με τον Πικάσο

Τίτλος πρωτοτύπου: Un Dimanche avec Picasso

Κείμενα, σχεδιασμός και παρουσίαση: Florian Rodari

Μετάφραση: Μαρία Εμπειρίκου

Εκδόσεις ΑΜΜΟΣ (για την ελληνική γλώσσα σε όλο τον κόσμο) Τιμή: 17€ (15€, την ημέρα της εκδήλωσης)

Η νέα αυτή εκδοτική πρωτοβουλία του Ε.Π.Κε.Δ εντάσσεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Pablo Picasso – ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας μέσα από τις αφίσες και τα κεραμικά του».  Θα διατίθεται στο πωλητήριο του Κέντρου στην τιμή των 17€ (ενώ την Κυριακή, 26 Μαΐου, με έκπτωση στα 15€).

ΟΙ ΑΦΗΓΗΤΡΙΕΣ

Η Κάρμεν Ρουγγέρη είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Η ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης και Πειραϊκού Συνδέσμου, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Έκανε ειδικές σπουδές στην όπερα, στο Πανεπιστήμιο της Περούτζα.

Ως ηθοποιός έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού και του Ελεύθερου Θεάτρου. Έχει πάρει μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, παίζοντας χαρακτηριστικούς ρόλους. Το 1985 δημιούργησε τη θεατρική ομάδα «Ρακοσυλλέκτες», στην οποία σκηνοθετούσε, γράφοντας η ίδια τα κείμενα. Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται θεατρικά έργα και παραμύθια για παιδιά (εκδόσεις Λιβάνη, Πατάκη, Ψύχαλου, Ζαχαρόπουλος, Διάπλαση, Ψυχογιός, Κάρμινα κ.ά.), μια σειρά έξι επεισοδίων για την τηλεόραση και πέντε μεταφράσεις όπερας.

Το 1993 ίδρυσε την Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και το 1996 την Παιδική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 1997 άνοιξε την πόρτα του Ηρωδείου στα παιδιά. Από το 2000 και μετά, παρουσιάζει έργα της στο Ελεύθερο Θέατρο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα δημιουργεί θεατρικό εργαστήρι για παιδιά. Από το 2014 συνεργάζεται με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης όπου ανεβάζει έργα εμπνευσμένα από την Ελληνική Μυθολογία και από το 2015 συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ανεβάζοντας όπερες για παιδιά.

Κάθε χρόνο, πολλά έργα της ανεβαίνουν σε σχολικές παραστάσεις σ’ όλη την Ελλάδα. Έχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει πάνω από 90 έργα και όπερες.

Η Χριστίνα Κουλουμπή είναι ηθοποιός, σκηνογράφος και ενδυματολόγος

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και παράλληλα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου αρίστευσε. Έχει σπουδάσει χορό, πιάνο και τραγούδι. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Χοροθέατρο «Ήρος Άγγελος», το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, το Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη, με πολλά σχήματα του Ελεύθερου Θεάτρου και με καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες. Έχει συμμετάσχει σε σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης.

Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος έχει συνεργαστεί με την Όπερα Δωματίου Αθηνών, τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Κέρκυρας και Ρούμελης, τη Γενική Θεαμάτων Α.Ε., το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε παραγωγές του Ελεύθερου Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Φεστιβάλ Αθηνών (Ηρώδειο) και σε όλα τα έργα της Κάρμεν Ρουγγέρη. Το 2016, το 2018 και το 2020 της απονεμήθηκε το βραβείο «Αντώνης Φωκάς» από την Ακαδημία Κορφιάτικων Βραβείων, για τα κοστούμια των θεατρικών έργων «Ιλιάδα», «Η γέννηση του κόσμου και… ιστορίες των θεών του Ολύμπου» και « Ο Τσάρος με τη μακριά γενειάδα» αντίστοιχα. Έχει εικονογραφήσει βιβλία για τις εκδόσεις Λιβάνη, Κέδρος, Πατάκη, Ψύχαλου, Διάπλαση, Ψυχογιός και Κάρμινα.

Καθοριστικό ρόλο στην πορεία της έπαιξε η εικαστικός Ρένα Αννούση-Ηλία, καθηγήτριά της στα καλλιτεχνικά. Τα τελευταία χρόνια σκηνοθετεί μαζί με την Κάρμεν Ρουγγέρη τις παραστάσεις της παιδικής σκηνής «Κάρμεν Ρουγγέρη».

Μια εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών για τους μικρούς φίλους της τέχνης και της δημιουργίας!