H ίδρυση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και ο ρόλος των κυβερνήσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Κείμενο του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, καθηγητή Ανδρέα Γκόφα, και της Δρ. Αντιγόνης-Δέσποινας Ποιμενίδου, Δρ. Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων και Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στον συλλογικό τόμο, Καραμανλής: Η Πολιτική ως Δημιουργία, Αρβανιτόπουλος Κ. (επιμέλεια), Εκδόσεις Ευρασία, 2023.

Όπως καταγράφουν οι συγγραφείς στα συμπεράσματά τους: «Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών αντιπροσωπεύει το ευρωπαϊκό όραμα, που βασίζεται στον πολιτισμό, και που είναι στενά συνδεδεμένο με την Ελλάδα, όπως αυτό εκφράστηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τους στενούς συνεργάτες του. Το Κέντρο, δηλαδή, όπως αναπτύχθηκε, όχι μόνο συνδεόταν με τα ευρύτερα θέματα πολιτιστικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά, ταυτόχρονα, αποτελούσε σημαντικό παράδειγμα πολιτιστικής διπλωματίας ενός κράτους με επίγνωση της ανάγκης για εξωστρέφεια και συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, καθώς και του ισχυρού πολιτιστικού κεφαλαίου που διέθετε.

Επιπλέον, η  επίσημη συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαρτυρούσε την υπέρβαση των διαφορών, που, λόγω των γεγονότων, είχαν οδηγήσει σε αρκετές περιπτώσεις την Ελλάδα να ξεχωρίζει – με πιο εμφανές παράδειγμα αυτό της αποπομπής της χώρας το 1969. Μεταδικτατορικά, με την επίτευξη αυτής της συνεργασίας, η Ελλάδα διεκδικούσε μια ορατή θέση στην ευρωπαϊκή πολιτιστική σκηνή, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που συμβάδιζε πλέον με τις υπόλοιπες. Επομένως, έστω και αν η δημιουργία του Κέντρου δεν συνδεόταν άμεσα με την ΕΟΚ, η οργάνωση των πρωτοβουλιών και δράσεών του λειτούργησε επικουρικά σε μια περίοδο, όπου οι διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη βρίσκονταν σε εξέλιξη και παρουσίαζαν αρκετές δυσκολίες.

Η άμεση εμπλοκή σημαντικών προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και των Τεχνών, γνωστών στον ευρωπαϊκό χώρο, η συνεργασία με Ευρωπαίους επιστήμονες, καθώς και τα προγράμματα που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, φανερώνουν τον τρόπο με τον οποίο το Ε.Π.Κε.Δ. συνεισέφερε στην ανάδειξη της Ελλάδας σε σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης, προσδίδοντας, παράλληλα, ακόμα μεγαλύτερο κύρος στην προσπάθεια για χάραξη μιας νέας σελίδας στη σύγχρονη ιστορία της.»

Για ολόκληρο το κείμενο βλ. ΕΔΩ.

Σύνδεσμος στον τόμο ΕΔΩ