Το απόγευμα της Τετάρτης, 10 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum και με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (ΕΠΚεΔ), η συζήτηση με θέμα «Οι Δελφοί και η Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Τέχνη».
Συντονιστής ήταν ο Διευθυντής του ΕΠΚεΔ, καθηγητής Ανδρέας Γκόφας, ο οποίος, αφού παρουσίασε τους ομιλητές, σημείωσε ότι βασικός στόχος του πάνελ είναι η αποτίμηση του πολυετούς εικαστικού προγράμματος του Κέντρου και η συνεισφορά του στην πολιτιστική ζωή των Δελφών και της χώρας.
Την συζήτηση ξεκίνησε ο Τάκης Μαυρωτάς, Διευθυντής του Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, ο οποίος αναφέρθηκε στις παρεμβατικές τομές στον χώρο της τέχνης με δώδεκα εικαστικές συναντήσεις που διοργανώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και επιμελήθηκε ο ίδιος, όπως τις θεματικές εικαστικές εκθέσεις Η Κληρονομιά του Απόλλωνα, Τakis-Chryssa κλπ.
Ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, σε μια παρέμβαση στηριγμένη στην πλούσια προσωπική του εμπειρία, κατέγραψε το ιστορικό της πρώτης του επαφής με το εικαστικό πρόγραμμα του ΕΠΚεΔ, το 1994. Ήταν η χρονιά που εργαζόταν πάνω στον πασίγνωστο Δρομέα. Παραταύτα, δεν δίστασε ούτε στιγμή να ανταποκριθεί στην πρόσκληση συμμετοχής στην Διεθνή Γλυπτική Συνάντηση του ΕΠΚεΔ, προκείμενου «να λάβει τον χρησμό». Η συμμετοχή του οδήγησε στην in situ κατασκευή του γλυπτού Ατέρμονη Κολώνα, που αποτυπώνει μια ιδιότυπη κλεψύδρα ως μέσο απόδοσης της διαφορετικής αίσθησης του χρόνου που βιώνει ο επισκέπτης των Δελφών.
Στην συνέχεια η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με τις επιλογές των εικαστικών θεματικών του, συνδύασε το κλασικό παρελθόν με τον σύγχρονο πολιτισμό.
Η επόμενη ομιλήτρια, η καταξιωμένη γλύπτρια Βάνα Ξένου, σημείωσε ότι το δικό της ταξίδι στην ελληνική αρχαιότητα δεν είναι μια επιστροφή προς τα πίσω αλλά προς τα μέσα. Είναι πολύ σημαντικό, όπως τόνισε, να διερευνηθεί το νόημα των μακρινών στιγμών του πολιτισμού και να συσχετισθεί με την μεγάλη μεταρρύθμιση του 6ου αιώνα.
Την συζήτηση έκλεισε η Έφορος Αρχαιοτήτων Φωκίδας, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΠΚεΔ, Αθανασία Ψάλτη, η οποία ενημέρωσε το κοινό για τις εικαστικές πρωτοβουλίες του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών και πώς αυτές έχουν συνδράμει στην απεύθυνση του Μουσείου στο νεανικό κοινό.
Ο Διευθυντής του Κέντρου, Ανδρέας Γκόφας, έκλεισε με μια δημόσια δέσμευση για επανάληψη της συζήτησης, με διευρυμένο πάνελ ομιλητών, στην Αθήνα.