3η Συνάντηση Νέων Δημιουργών

Από

06/07/2009

έως

11/07/2009

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Η  3η Συνάντηση Νέων Δημιουργών με θέμα Ξένος-Μέτοικος οργανώθηκε στις 6-11 Ιουλίου 2009, ως αυτόνομη εκδήλωση στο πλαίσιο της XIV Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος.

Συμμετείχαν πενήντα νέοι καλλιτέχνες και ηθοποιοί καθώς και σπουδαστές και απόφοιτοι Δραματικών Σχολών και φοιτητές Θεατρικών Τμημάτων ΑΕΙ.

Πρόγραμμα εργαστηρίων 

Μουσική και κίνηση στο αρχαίο δράμα. Δίδαξε ο Tomasz Rodowicz, ηθοποιός-μουσικός-σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θιάσου Chorea και μέλη του θιάσου. 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Ελλάδα 

Mυθικοί εξόριστοι με βάση κείμενα αρχαίων τραγικών ποιητών και έργα του θεατρικού συγγραφέα Heiner Müller. Δίδαξε ο Josef Szeiler, σκηνοθέτης (Αυστρία).

Η σύγκρουση των αντιθέτων ως κοινό στοιχείο στη δομή των τραγωδιών του Ευριπίδηαπό τον Ίωνα στη ΜήδειαΔίδαξε η Λυδία Κονιόρδου, σκηνοθέτης-ηθοποιός (Ελλάδα)

Σεμινάρια – Αφιερώματα- Performances

Αφιέρωμα στον Heiner Müller από τους Ελένη Βαροπούλου, θεατρολόγο και Hans-Thies Lehmann, καθηγητή Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Goethe της Φραγκφούρτης. 

Αφιέρωμα στον Jerzy Grotowski με διαλέξεις των Ludwik Flaszen και Leszek Kolankiewicz και προβολή ταινιών. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Grotowski και υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Ελλάδα

Παράσταση εργαστηρίου-διάλεξη και συζήτηση με το κοινό: Achilles in modern wars, δραματική σύνθεση με αναφορά στην Ιλιάδα του Ομήρου και στο έργο Achilles in Vietnam του Jonathan Shay σε δραματουργική επεξεργασία Frank Raddatz. Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας. 

Προβολή ταινίας Ιφιγένεια στην A….

Η ταινία κατέγραψε και παρουσίασε το θεατρικό εργαστήριο και την ομώνυμη θεατρική παράσταση που πραγματοποιήθηκε το 2008 στους Δελφούς από το Θέατρο Gardzienice σε σκηνοθεσία Wl. Staniewski στο πλαίσιο της 2ης Συνάντησης Νέων Δημιουργών.

Κύκλος διαλέξεων/Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας Η πρόσληψη του αρχαίου δράματος στο σύγχρονο θέατρο και στις παραστατικές τέχνες: ‘Ξένος-Μέτοικος’

Επιστημονική επιμέλεια και εποπτεία: Δημήτρης Τσατσούλης, Αναπλ. Καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου, Τ.Θ.Σ. Πανεπιστημίου Πατρών

Η 3η Συνάντηση Νέων Δημιουργών πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλου.

Χορηγοί επικοινωνίας 

-ΕΡΤ Α.Ε.

-Ως3