Έκθεση “Ετόλμησα να υμνήσω… Ελευθέριος Βενιζέλος- 150 χρόνια από τη γέννησή του (1864-2014)”

Από

21/12/2014

έως

30/01/2015

Εικαστικό Πρόγραμμα & Εκθέσεις

Η μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου έχει κατά καιρούς εμπνεύσει εικαστικούς καλλιτέχνες και χαράκτες, έχει αποτυπωθεί σε χρηστικά και μη αντικείμενα, σε υφαντά, λαϊκές λιθογραφίες καθώς και σε άλλα είδη τέχνης. 

Μέρος του υλικού αυτού παρουσιάστηκε στην έκθεση “Ετόλμησα να υμνήσω..“, σε επιμέλεια της Ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη, στο Συνεδριακό Κέντρο στους Δελφούς από 21 Δεκεμβρίου 2014 έως 30 Ιανουαρίου 2015.

Οι εκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπο του Ελευθέριου Βενιζέλου αναδείχτηκαν μέσα από ποικίλα τεκμήρια, όπως επιστολές, ποιήματα, μετάλλια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κοσμήματα, κεντήματα, ενθυμήματα, εργόχειρα, φωτογραφίες χαρακτικά και σύγχρονα έργα τέχνης. Ο  Ελευθέριος Βενιζέλος εμφανίζεται ως Ζευς Ελευθέριος, ως νέος Οδυσσέας, ως Ηνίοχος-Ήλιος, ως Ηρακλής και Λεωνίδας και ως λαϊκός ήρωας, φουστανελάς.

Παράλληλα παρουσιάστηκε ανέκδοτο χειρόγραφο και έντυπο υλικό, στο οποίο ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναφέρεται ως ο “Μέγιστος των Ελλήνων”, “Γίγας”, “Πολυμήχανος”, “Προστάτης του Γένους μας”, “Θρίαμβος του Ελληνισμού”, “Λατρευτός”, “Πανελλήνιος πόθος”, “Θεοπρόβλητος αρχηγός”, “Τρισμέγιστος Εθνάρχης”, κ.ά.

Τα εκθέματα προέρχονταν από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου, τη συλλογή Νικήτα και Ευαγγελίας Σταυρινάκη, τη Συλλογή της Alpha Bank, από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και από διάφορες ιδιωτικές συλλογές και Μουσεία.