Έκθεση “Η εκδοτική δραστηριότητα στα χρόνια του Καβάφη. Αλεξάνδρεια 1863-1933”

Από

06/11/2013

έως

29/11/2013

Εικαστικό Πρόγραμμα & Εκθέσεις

Η έκθεση Η εκδοτική δραστηριότητα στα χρόνια του Καβάφη. Αλεξάνδρεια 1863-1933 έγινε στον Πολυχώρο του Συλλόγου ‘Οι Φίλοι της Μουσικής’, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μεταξύ 6-29 Νοεμβρίου 2013. Φώτισε την ιδιαίτερα γόνιμη παραγωγή βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας, ενώ παράλληλα παρουσίασε ορισμένα από τα βιβλία που γράφτηκαν γύρω από το έργο του Καβάφη.

Το υλικό περιλάμβανε περί τα 200 εκθέματα, όπως βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, πρωτότυπα χειρόγραφα, παλαιά μονόφυλλα, παρτιτούρες κ.ά. Εκτέθηκαν, επίσης, μερικά από τα μονόφυλλα που κυκλοφόρησε ο ίδιος ο ποιητής με ποιήματά του καθώς και χειρόγραφα φύλλα από το ημερολόγιό του.

Τα εκθέματα προήλθαν από το Αρχείο του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, την προσωπική συλλογή του Μάνου Χαριτάτου και τη Βιβλιοθήκη ‘Λίλιαν Βουδούρη’ του Συλλόγου ‘Οι Φίλοι της Μουσικής’.

 Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τραπέζης και την Ιδιωτική Συλλογή Χαριτάτου ως πέμπτη δράση της εγκεκριμένης πράξης “ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΞΑΙΣΙΕΣ ΜΕ ΦΩΝΕΣ-150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ”, Π.Ε.Π. Αττική- ΕΣΠΑ 2007-2013.  

Επιμέλεια έκθεσης: Έφη Ανδρεάδη, κριτικός τέχνης