Μουσική παράσταση “Κουαρτέτο Οφηλία”

Από

11/10/2013

έως

13/10/2013

Μουσική

Η ποίηση τριών κορυφαίων ποιητών του 20ου αιώνα, του Κ.Π. Καβάφη, του Αρσένι Ταρκόφσκι και του Χάινερ Μύλλερ, μεταγράφτηκε σε μουσική περφόρμανς στην παράσταση Κουαρτέτο Οφηλία, που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου στο θέατρο ΑΤΤΙΣ.

Ο μουσικός και συνθέτης Παναγιώτης Βελλιανίτης διακρίνει συγγένεια στους τρεις φαινομενικά ετερόκλιτους μεγάλους ποιητές, που απαντούν σε βασικά οντολογικά ερωτήματα μέσα από την ποίησή τους: η αποδοχή του αυτοεγκλεισμού στα Παράθυρα και στα Τείχη του Καβάφη, που ανεπαισθήτως μας έκλεισαν, ακολουθείται από τη Μοίρα του Ταρκόφσκι που ως παράφρων τρέχει με ένα ξυράφι πίσω μας. Τέλος, ο Μύλλερ μας καθοδηγεί στην αναζήτηση της απόλυτης ελευθερίας που είναι ο θάνατος.

Ερμήνευσε η διακεκριμένη Ρωσίδα σοπράνο Νατάλια Πσενιτσνίκοβα, γνωστή για τις ερμηνείες της έργων της σύγχρονης μουσικής πρωτοπορίας του Γιάννη Χρήστου, του Τζιασίντο Σκέλσι και του Τζον Κέητζ.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος. 

Το Κουαρτέτο Οφηλία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το θέατρο ΑΤΤΙΣ και αποτέλεσε την τέταρτη δράση της εγκεκριμένης πράξης “ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΞΑΙΣΙΕΣ ΜΕ ΦΩΝΕΣ-150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ”, Π.Ε.Π. Αττική-ΕΣΠΑ 2007-2013.

“Κουαρτέτο Οφηλία”. Ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος και η σοπράνο Νατάλια Πσενιτσνίκοβα. Θέατρο ‘Αττις’, 11 Οκτωβρίου 2013