Συναυλία “Mediterraneo / Μεσόγειος, Μουσικές από τη θάλασσα του πρωιού”

Από

29/11/2013

έως

29/11/2013

Μουσική

Tο πολυβραβευμένο μουσικό σύνολο L’ Arpeggiata, στην πρώτη εμφάνισή του στην Ελλάδα, παρουσίασε τη νέα του παραγωγή, MEDITERRANEO-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, Μουσικές από τη θάλασσα του πρωιού, με εξαίσιες μελωδίες και μοναδικούς ρυθμούς των λαών της Νότιας Ευρώπης. Συνέπραξαν μουσικοί της μπαρόκ και παραδοσιακής μουσικής, με όργανα όπως το ψαλτήρι, το λαούτο, τα κρουστά, το κανονάκι, το σάζι, οι κιθάρες αλλά και η ελληνική λύρα ή λάφτα.

Συντελεστές συναυλίας

Τραγούδι: Misia, fado (Πορτογαλία), Nuria Rial, σοπράνο (Ισπανία), Vincenzo Capezzuto (Ιταλία), Κατερίνα Παπαδοπούλου (Ελλάδα).

Μουσικοί: Margit Ubelaker: ψαλτήρι, Sarah Reed: άρπα μπαρόκ, Eero Palviainen: κιθάρα μπαρόκ, αρχιλαούτο, David Mayoral: κρουστά, Francesco Turrisi: τσέμπαλο, κρουστά, μελόντικα, Boris Schmidt: κοντραμπάσο, Sandro Daniel Costa: fado κιθάρα, Daniel Pinto: fado βιόλα, Σωκράτης Σινόπουλος: λύρα, Νίκος Μέρμηγκας: λάφτα, Aitak Dogan: κανονάκι, Ismail Tunkbilek: σάζι. 

Anna Dego: χορός

Christina Pluhar: μουσική διεύθυνση και θεόρβη

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μουσικό αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη με τίτλο Θάλασσα του πρωιού. Ακολούθησαν γραικάνικα (ελληνο-σαλεντίνικα) τραγούδια και ταραντέλες, οι μουσικές ρίζες των οποίων βρίσκονται στην Ιταλία, αλλά τραγουδιούνται εδώ και πολλούς αιώνες στα ελληνικά από τον ελληνικής καταγωγής πληθυσμό του Σαλέντο καθώς και μελωδίες και τραγούδια από την Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία (Μαγιόρκα και Καταλονία) και την Πορτογαλία.

Στο πλαίσιο της συναυλίας οργανώθηκε, στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2013, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους μουσικούς, ανοιχτό στο κοινό, στην αίθουσα διδασκαλίας του συλλόγου ‘Οι Φίλοι της Μουσικής’.

Διδασκαλία: Christina Pluhar και μουσικοί της L’Arpeggiata.

Η εκδήλωση ήταν η έκτη δράση της εγκεκριμένης πράξης “ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΞΑΙΣΙΕΣ ΜΕ ΦΩΝΕΣ-150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗ”, Π.Ε.Π. Αττική- ΕΣΠΑ 2007-2013 και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο ‘Οι Φίλοι της Μουσικής’.