Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Επιχειρηματολογίας (Αντιλογίας) – Τελικός Αγώνας

Μια από τις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές/σχολικές εκδηλώσεις είναι οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Επιχειρηματολογίας (Αντιλογίας) 2016-2017 που οργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Οι Αγώνες πραγματοποιούνται χάρις στην ευγενική χορηγία της ΕUROBANK και με τη συμβολή της Βουλής των Ελλήνων.

Στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας (Αντιλογίας) λαμβάνουν μέρος 500 περίπου μαθητές 75 σχολείων από Αττική, Μακεδονία και Φωκίδα.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια στους μαθητές που επρόκειτο να λάβουν μέρος στους Αγώνες καθώς και στους καθηγητές τους, από τους Κριτές των Αγώνων, ώστε να εξασκηθούν στις τεχνικές και τους κανόνες του Λόγου και του Αντιλόγου.

Στους προκριματικούς Αγώνες Μακεδονίας, Αττικής και Φωκίδας διακρίθηκαν 16 Σχολεία τα οποία και θα λάβουν μέρος στον Τελικό.

Ο Τελικός Αγώνας των Πανελληνίων Μαθητικών Αγώνων Επιχειρηματολογίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαρτίου και ώρα 13.00 στην Αθήνα, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής (οδός Σταδίου).

 Η διοργάνωση των αγώνων Αντιλογίας αποσκοπεί στην προώθηση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των νέων, οι οποίοι διαγωνίζονται μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο κανόνων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη λογική διάρθρωση των επιχειρημάτων τους, διδάσκονται να συνεργάζονται πειθαρχημένα με τους συμπαίκτες τους καθώς και να σέβονται, να κατανοούν και να ασκούν κριτική στις θέσεις που υποστηρίζει η αντίπαλη ομάδα.

Η συγκροτημένη και ευπρεπής ανταλλαγή απόψεων, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων υπέρ και εναντίον μιας δεδομένης θέσης, συνεισφέρει στην σφαιρικότερη αντιμετώπιση και τελικά στην πληρέστερη κατανόηση ενός ζητήματος. Παράλληλα, παρέχει στους συνδιαλεγόμενους τη δυνατότητα επικοινωνίας στο επίπεδο του λόγου και της γόνιμης επιχειρηματολογίας, μακριά από στείρες προκαταλήψεις και φανατισμούς.