Μια Κυριακή με τον Πικάσο- Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τη ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη

«Είναι Κυριακή…και όμως, όπως βλέπεις, εργάζομαι. Εμείς οι καλλιτέχνες δεν έχουμε ποτέ Κυριακές και αργίες. Σκεφτόμαστε συνεχώς τη δουλειά μας. Ακόμα και όταν ξεκουραζόμαστε, καινούργια σχέδια τριγυρίζουν στο μυαλό μας και συχνά, τη νύχτα, όταν όλοι κοιμούνται, εμείς ξαναγυρίζουμε στο ατελιέ μας…

Συμβαίνει κάτι πάνω από τις δυνάμεις μου! Όταν τα χέρια μου αρχίζουν να δουλεύουν, δε μπορώ πια να τα συγκρατήσω. Αρπάζουν ό,τι βρίσκεται γύρω τους: χαρτιά, κουρέλια, παλιά κομμάτια ξύλο, γύψο, χαρτόνια. Τα πλάθουν, τα λυγίζουν, τα λαξεύουν, τα τεμαχίζουν, τα καρφώνουν, τα κολλάνε.

Και υπογράφουν με το όνομά μου: Πικάσο.»

Για εμάς στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, η έκθεση «Pablo Picasso – Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατίας μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά του» (οφείλει να) έχει, πέρα από την καλλιτεχνική της αξία, και σημαντική εκπαιδευτική διάσταση. Σκοπός μας είναι να δώσουμε μια ευκαιρία στους μικρούς φίλους της τέχνης να έρθουν σε επαφή με το έργο του πολύπλευρου αυτού δημιουργού. Άλλωστε, όπως έλεγε ο ίδιος ο Πικάσο: «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας».

Για αυτόν τον λόγο, η έκθεση (11/05/2024 έως 10/06/2024) συνοδεύεται και από ένα παραμύθι, εμπνευσμένο από τη ζωή του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη για να το απολαύσουμε μικροί και μεγάλοι!

Μια Κυριακή με τον Πικάσο

Τίτλος πρωτοτύπου: Un Dimanche avec Picasso

Κείμενα, σχεδιασμός και παρουσίαση: Florian Rodari

Μετάφραση: Μαρία Εμπειρίκου

Εκδόσεις ΑΜΜΟΣ (για την ελληνική γλώσσα σε όλο τον κόσμο)